lørdag 19. september 2020

Sjømatgryte med akkar og torsk

 

Sjømatgryte med akkar og torsk


Sjømatgryte med akkar og torsk er inspirert av Spansk calamari- og chorizogryte (oppskrift her på bloggen), som er en av mine absolutte favorittoppskrifter her på bloggen. Ønsket med denne oppskriften var å lage en ren sjømat-variant, uten kjøtt altså. Den ble en skikkelig «hit» hos både barn og voksne.

Akkar (squid) pleier jeg å kjøpe hos velassorterte asiatiske butikker. Du finner den typisk i frysedisken, og gjerne ferdig kuttet. Her har jeg brukt de lilla og hvite «tentaklene» på akkaren. Alternativt kan du også bruke akkar- eller calamariringer.

Sjømatgryte med akkar og torsk er laget som en alt-i-ett-rett, med poteter som får koke med. Til sammen skal gryten koke i et par timer, så akkaren blir skikkelig mør. Men den er enkel å lage, og krever lite arbeidsinnsats, og passer stort sett seg selv så snart den har kommet på kok. 

Potetene vil trenge å koke med i 1-1,5 time, litt avhengig av størrelsen de kuttes i. Beregn heller litt for mye tid enn litt for lite. Poteter er ikke så gode om de ikke er skikkelig møre, synes i alle fall jeg… Merk også at poteter som koker i en saus som denne, vil trenge betydelig lenger tid på å bli gjennomkokte og møre enn om de kokes i vann.

Om du liker litt spicy mat, kan du med fordel smake til med chiliolje ved servering, eventuelt chilipulver. Det er skikkelig godt!


Sjømatgryte med akkar og torsk

Sjømatgryte med akkar og torsk

 Matrett Fisk & sjømat
 Koke/steketid 2timer 
 Porsjoner 4 personer

Ingredienser

  • 500 gr akkar
  • extra virgin olivenolje
  • 1 stor løk
  • 3-4 fedd hvitløk
  • 1,5 dl hvitvin tørr/halvtørr
  • 8 dl hermetiske tomater hakkede
  • 2 ts timian
  • 2 ts himalayasalt smakes til
  • pepper
  • 3-400 gr torskefilet gjerne loins
  • 1000 gr poteter

Ved servering (valgfritt)

  • chiliolje eller chilipulver smakes til

Instruksjoner

  • Hvis akkaren er fryst, lar du den tine først, og kutter eventuelt i biter (ca 1 cm tykke). Fryst torsk får også tine først.
  • Ha litt olivenolje i en romslig gryte på middels god varme, ha i akkar i biter, og la steke noen minutter, rør av og til
  • Hakk løken og tilsett, bland sammen
  • Finhakk hvitløk og tilsett, bland sammen
  • Tilsett hvitvin, bland sammen, og la det koke etpar minutter
  • Tilsett hermetiske tomater og timian, og bland sammen. Legg på lokk, juster varmen slik at det putrer moderat
  • Kutt potetene i 2-3 cm terninger, tilsett når akkaren har kokt ca en halvtime. Bland sammen og la potetene bli godt dekket av sausen. La potetene koke med i ca 1,5 time, under lokk, så du er sikker på at de blir skikkelig gjennomkokte og møre.
  • Del torsken i ca 2 cm terninger. Når potetene er helt gjennomkokte, legges torsketerningene i sausen, la dem trekke til de er hvite og gjennomkokte
  • Smak eventuelt til med chiliolje eller -pulver før/ved servering

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar