
Indisk dal er en tradisjonsrik vegetarcurry med linser (= dal). Denne oppskriften er veldig enkel, til tross for det som ser ut som en lang ingrediensliste. Mye av dette er krydder, som bidrar til den gode og fyldige smaken. Når løk, hvitløk og ingefær har fått steke noen minutter, tilsettes resten av ingrediensene, og den får putre seg ferdig på lav varme.
Linser er skikkelig smart mat, av mange grunner! Først og fremst er de proppfulle av næringsstoffer og metter godt. Linser har et høyt innhold av proteiner, fiber, mineraler som fosfor, jern, potassium, kopper og mangan, og viktige B-vitaminer som folsyre (B9) og tiamin (B1). De er også en god kilde til niacin (B3), pyridoksin (B6), pantotensyre (B5), magnesium og sink, samt inneholder mindre mengder av vitamin C og K, riboflavin (B2), kalsium og selen.
I tillegg er linser bærekraftig mat og bra for kloden. De er svært anvendelige, og kan helt eller delvis erstatte kjøtt i mange retter. Og ikke minst er det en rimelig råvare som er bra for lommeboken.
Du kan kjøpe tørkede linser på både asiatiske butikker og etter hvert også vanlige matbutikker. I denne curryen bruker jeg røde linser, men du kan fint også bruke grønne. Linser trenger ikke bløtlegges slik som bønner må, men skyll dem godt før bruk.
Du velger selv om du vil tilsette chili, eller droppe det og beholde curryen helt mild. Personlig foretrekker jeg indisk dal med litt «spice». Jeg setter gjerne frem sriracha (ferdigkjøpt chilisaus) ved servering, så kan hver og en tilsette så mye som de ønsker selv. Alternativt kan du tilsette litt hakket frisk chili eller chilipulver rett i curryen.
Indisk dal serveres med basmatiris til, og gjerne et dryss frisk koriander om du ønsker. Jeg anbefaler at du følger fremgangsmåten for Perfekt kokt ris (eget blogginnlegg).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar