
Melasse latte er navnet jeg har gitt til denne smakfulle og næringsrike drikken. Oppskriften har blitt til i kjølvannet av mine andre varmende og velgjørende drikker – gylden latte og gylden latte mokka.
Faktisk har mannen min mye av æren for at denne oppskriften i det hele tatt ble til. Han skulle nemlig lage drikken til meg en dag jeg hanglet med forkjølelse. Jeg sa han skulle tilsette 1 ts blackstrap melasse – han trodde jeg sa 1 ss… Da ble det én spiseskje, og det var jo rett og slett veldig godt. Ekstra søtt, men godt. Og veldig næringsrikt på grunn av alle godsakene i melassen.
Blackstrap melasse er et restprodukt fra sukkerraffinering. Når den brune massen fjernes fra rørsukker, får man det hvite (raffinerte) sukkeret vi alle kjenner. Så å si all næringen i sukker sitter nettopp i den brune massen. Når den kokes i tre omganger, blir den til en tykk, søt og smaksrik sirup kalt blackstrap melasse. Den er nesten litt karamellaktig på smak.
Blackstrap melasse (molasse på engelsk) kjøpes på helsekostbutikker. Foreløpig har jeg kun funnet den hos Kinsarvik Naturkost, som forøvrig er blant mine favorittbutikker på grunn av utvalget. Nå bor jeg i Bergen, hvor de har flere butikker. Men de har også nettbutikk. Og ellers er det jo lov å etterspørre blackstrap melasse (molasse) på andre helsekostbutikker også!
Næringsinnholdet i blackstrap melasse kan variere endel mellom ulike merker. Men uansett er det ganske så imponerende. Én god spiseskje inneholder sånn omtrentlig (% av anbefalt dagsbehov):
- Jern 20%
- Mangan 18%
- Krom 16%
- Kopper 14%
- Potassium 10%
- Magnesium 10%
- Kalsium 15%
- Selen 3%
Jeg veksler litt på hvilke krydder jeg bruker i melasse latte. Jeg pleier å lage mine egne krydderblandinger. Du kan veldig gjerne bruke Gylden latte krydderblanding eller Chai krydderblanding, oppskrifter på disse finner du her på bloggen. Eventuelt kan du bruke den enkle krydderblandingen jeg angir i oppskriften under.

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar