
Denne smoothien har vært frokosten min mang en morgen, og jeg digger den fortsatt. Dette er en smoothie spekket med næring og godsaker, og den metter veldig godt.
I oppskriften har jeg brukt en rekke næringsrike råvarer som passer godt sammen med kakao. Her finner du nøtter, egg, banan, grønnkål, chiafrø, hempfrø og dadler. Og ikke minst har jeg smaksatt den med smakfulle og næringsrike krydder, som «gjør» hele smoothien. Lakrisrotpulver bidrar med både sødme og herlig smak, og fås kjøpt på helsekostbutikker.
Det går helt fint å utelate en ingrediens eller to. Om du for eksempel ikke får tak i grønnkål eller chiafrø, så går det helt greit uten. Det er ikke noe «must» å bruke egg heller, bare husk at egg er kanskje den ernæringsmessig mest komplette råvaren vi har. Når det gjelder nøttene synes jeg de også er såpass essensielle for smaken at jeg personlig ikke vil utelate dem, men tåler du ikke nøtter, må du så klart droppe dem. Krydderne er «bør ha», men veksle gjerne på ulike krydder etter ønske.
Merk at lakrisrotpulver ikke bør brukes dersom du har høyt blodtrykk eller er gravid. Da dropper du det, eller erstatter med malt anis.
Jeg legger gjerne hasselnøttene i vann kvelden før, og lar dem stå på kjøkkenbenken til neste morgen. Eventuelt kan du sette dem i kjøleskap. Hasselnøtter inneholder endel fytinsyre, på samme måte som korn, belgvekster og enkelte andre plantevekster. Fytinsyre binder til seg mineraler, og bløtlegging avhjelper på dette. Generelt tenker jeg at det er et større poeng med bløtlegging hvis man spiser mye nøtter, enn om man spiser det bare en gang i blant.
Dadler kan variere veldig i størrelse, og kan ha forskjellig sødme. Er de store, trenger du kanskje bare én – er de små kan du trenge to, tre eller fire. Og husk; selv om dadler inneholder naturlig mye sukker, så er de også svært næringsrike, og det er gode grunner til å bruke dem i moderate mengder.

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar