mandag 14. mai 2018

Glutenfritt grovbrød med hasselnøtter


Glutenfritt grovbrød med hasselnøtter


Glutenfritt grovbrød med hasselnøtter er skikkelig smakfullt og velgjørende, helt fritt for kornprodukter. Men du trenger slett ikke være «glutenfri» for å ha glede av dette brødet. Det er spekket med gode, næringstette og mettende ingredienser som gjør godt for magen og kroppen din – og ganen!

Jeg har tatt utgangspunkt i ingredienser som er forholdsvis enkle å få tak i. Solsikkefrø, linfrø og gresskarfrø males i food processor, de fungerer som en super erstatning for fullkornsmel. Jeg har også brukt hele hasselnøttkjerner – jeg er veldig svak for nøtter i brød, de gir så god smak og behagelig tyggemotstand. Nøttene kan så klart droppes om du ikke liker eller tåler dem. Egg fungerer både som bindemiddel, og som hevemiddel sammen med natron.

Kikertmel og kokosmel er forholdsvis rimelig på asiatiske butikker. Finner du ikke kokosmel, kan du finmale kokosmasse i food processor, på samme måte som du maler frøene. Kokosmelet vil trekke til seg endel væske, derfor har jeg tilsatt litt vann i oppskriften.

Det er greit å bruke to bakeboller, én til de tørre ingrediensene og én til de «våte» ingrediensene. Brødformen kles med bakepapir, da blir det lett å løfte brødet ut av formen når det er ferdig stekt.


Glutenfritt grovbrød med hasselnøtter

Glutenfritt grovbrød med hasselnøtter

 Matrett Brød & bakst
 Forberedelse 10minutter 
 Koke/steketid 40minutter 
 Hviletid 10minutter 
 Total tid 1time 
 Porsjoner 1 brød

Ingredienser

Tørre ingredienser

  • 100 gr hasselnøttkjerner beholdes hele (kan evt droppes)
  • 100 gr kikertmel
  • 75 gr solsikkefrø males
  • 75 gr linfrø males
  • 75 gr gresskarfrø males
  • 50 gr kokosmel evt kokosmasse som males 
  • 1,5 ts himalayasalt eller havsalt
  • 1 ts natron

Våte ingredienser

  • 5 egg
  • 1 ss eplecidereddik
  • 1 ts akasiehonning
  • 1 dl vann kaldt

Til smøring av brødform

  • extra virgin kokosolje evt rapsolje

Instruksjoner

  • Vei opp hasselnøttkjerner og kikertmel i en bakebolle
  • Solsikkefrø, linfrø og gresskarfrø finmales i food processor, og tilsettes. Hvis du har kokosmasse, finmales den også før den tilsettes. Tilsett salt og natron, og bland de tørre ingrediensene godt sammen.
  • I en annen bakebolle piskes eggene sammen. Ha eplecidereddik i en kopp, og rør ut honningen i den så den løser seg opp. Tilsett vann.
  • Ha alt det våte i det tørre, og rør godt sammen til alt er blandet. La det stå ca 10 minutter, så kokosmelet rekker å trekke til seg væske og svelle. Røren vil etter hvert tykne litt.
  • Forvarm stekeovnen til 170 grader
  • Brødformen kles med et stykke bakepapir som er like bredt som formen er lang. Endene på brødformen smøres med olje.
  • Hell røren i formen, og stek i ca 40 minutter, til brødet er gyllent og gjennomstekt
  • Avkjøles på rist

Notater

Hvis du ikke liker eller tåler hasselnøtter, kan du fint droppe disse fra oppskriften
Brødet er aller best nystekt, men det kan fint fryses ned. Skjær gjerne brødet i skiver før nedfrysing, så kan du ta opp det du trenger til tining.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar