Glutenfritt grovbrød med hasselnøtter er skikkelig smakfullt og velgjørende, helt fritt for kornprodukter. Men du trenger slett ikke være «glutenfri» for å ha glede av dette brødet. Det er spekket med gode, næringstette og mettende ingredienser som gjør godt for magen og kroppen din – og ganen!
Jeg har tatt utgangspunkt i ingredienser som er forholdsvis enkle å få tak i. Solsikkefrø, linfrø og gresskarfrø males i food processor, de fungerer som en super erstatning for fullkornsmel. Jeg har også brukt hele hasselnøttkjerner – jeg er veldig svak for nøtter i brød, de gir så god smak og behagelig tyggemotstand. Nøttene kan så klart droppes om du ikke liker eller tåler dem. Egg fungerer både som bindemiddel, og som hevemiddel sammen med natron.
Kikertmel og kokosmel er forholdsvis rimelig på asiatiske butikker. Finner du ikke kokosmel, kan du finmale kokosmasse i food processor, på samme måte som du maler frøene. Kokosmelet vil trekke til seg endel væske, derfor har jeg tilsatt litt vann i oppskriften.
Det er greit å bruke to bakeboller, én til de tørre ingrediensene og én til de «våte» ingrediensene. Brødformen kles med bakepapir, da blir det lett å løfte brødet ut av formen når det er ferdig stekt.
Glutenfritt grovbrød med hasselnøtter
Matrett Brød & bakst
Forberedelse 10minutterminutter
Koke/steketid 40minutterminutter
Hviletid 10minutterminutter
Total tid 1timetime
Porsjoner 1brød
Ingredienser
Tørre ingredienser
100grhasselnøttkjernerbeholdes hele (kan evt droppes)
100gr kikertmel
75grsolsikkefrømales
75grlinfrømales
75gr gresskarfrømales
50grkokosmelevt kokosmasse som males
1,5tshimalayasalteller havsalt
1tsnatron
Våte ingredienser
5egg
1sseplecidereddik
1tsakasiehonning
1dlvannkaldt
Til smøring av brødform
extra virgin kokosoljeevt rapsolje
Instruksjoner
Vei opp hasselnøttkjerner og kikertmel i en bakebolle
Solsikkefrø, linfrø og gresskarfrø finmales i food processor, og tilsettes. Hvis du har kokosmasse, finmales den også før den tilsettes. Tilsett salt og natron, og bland de tørre ingrediensene godt sammen.
I en annen bakebolle piskes eggene sammen. Ha eplecidereddik i en kopp, og rør ut honningen i den så den løser seg opp. Tilsett vann.
Ha alt det våte i det tørre, og rør godt sammen til alt er blandet. La det stå ca 10 minutter, så kokosmelet rekker å trekke til seg væske og svelle. Røren vil etter hvert tykne litt.
Forvarm stekeovnen til 170 grader
Brødformen kles med et stykke bakepapir som er like bredt som formen er lang. Endene på brødformen smøres med olje.
Hell røren i formen, og stek i ca 40 minutter, til brødet er gyllent og gjennomstekt
Avkjøles på rist
Notater
Hvis du ikke liker eller tåler hasselnøtter, kan du fint droppe disse fra oppskriftenBrødet er aller best nystekt, men det kan fint fryses ned. Skjær gjerne brødet i skiver før nedfrysing, så kan du ta opp det du trenger til tining.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar