
Pad thai er en skikkelig klassiker i det thailandske kjøkkenet. Det er en woket rett med risnudler, store reker, egg, bønnespirer og peanøtter. Men det er sausen som gir den karakteristiske smaken til pad thai. Den inneholder thai fiskesaus (salt), tamarindpasta (syrlig) og palmesukker (søtt), og det gjelder å finne en god balanse mellom det salte, syrlige og søte. Her har du min versjon av pad thai med scampi.
I Thailand er det vanlig å finne pad thai som gatemat. Samtidig er det kanskje den mest populære retten på thailandske restauranter. Det sies at kvaliteten på en thai-restaurant ofte kan bedømmes ut fra kvaliteten på deres pad thai.
Du kan fint erstatte med scampi med kylling om du heller vil det (lårfilet eller brystfilet). I stedet for palmesukker bruker jeg brunt sukker. Tamarind pasta/puré får du tak i på asiatiske butikker. Alternativt kan du bruke riseddik, som du også kan finne på asiatiske butikker.
Pad thai med scampi er en ypperlig lørdagsmiddag når du har lyst på noe smakfullt og godt, uten å kokkelere deg «ihjel». Oppskriften kan virke litt omstendelig, men ikke la deg skremme! Den er i grunnen ganske enkel å lage, og passer fint til hverdags også.
TIPS
Når det gjelder sausen, er det lurt å smake seg frem til en god balanse mellom det søte (brunt sukker), syrlige (tamarindpasta) og salte (fiskesaus + soyasaus). Start med den minste mengden av de angitte ingrediensene i oppskriften under, og smak deg frem til en saus som oppleves balansert. Ikke bare fordi vi kan ha litt ulike smaksløker og preferanser, men også fordi ulike merker av f.eks tamarindpasta og fiskesaus kan ha litt forskjellig smakskarakter.
Pad thai inneholder peanøtter. Men siden vi har nøtteallergi i familien, serverer jeg heller hakkede peanøtter på siden, som kan drysses på ved servering for dem som tåler det. Det er ganske vanlig å servere pad thai med flere av ingrediensene som tilbehør/på siden. Her blander jeg alle ingrediensene sammen i én stor wok/gryte.
En ekte pad thai pleier å ha litt «spice». Vi setter gjerne frem srirachasaus (chilisaus) ved servering, så kan hver og en tilsette sriracha etter smak og behag. Og en skvis lime gir et ekstra syrlig kick.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar