
Hel bokhvete finnes både i brent utgave (ristet / varmebehandlet), som kanskje er den vanligste å få tak i i Norge, og rå bokhvete. Brent bokhvete er mørkere på farge, og har en litt markant «bokhvetesmak». Rå bokhvete er lysere på farge, og ganske nøytral på smak. En av mine nye frokostfavoritter gjennom sommeren har vært rå bokhvetegrøt med banan og nøtter. Jeg velger å kalle den «rå», selv om den får et oppkok, fordi den er basert på rå hel bokhvete.
Du kan med fordel bløtlegge bokhveten over natten. Da trenger den kun et kjapt oppkok neste morgen, og du har bokhvetegrøten klar i løpet av få minutter. Bløtlegging bidrar også til å bryte ned fytinsyre og lektiner i bokhveten, og dermed gjør den lettere for kroppen å fordøye.
Du kan selvfølgelig også koke rå hel bokhvete direkte uten bløtlegging. Da trenger den ca 25-30 minutter for å få mør og fin konsistens, og du må bruke mer væske (plantebasert melk) enn jeg gjør her. Men oppskriften under baserer seg altså på bløtlegging over natten.
Rå bokhvetegrøt med banan og nøtter vil gi deg masse verdifull næring, og en god start på dagen. Den er rik på komplekse karbohydrater, proteiner, fiber, velgjørende fettsyrer (fra nøttene), vitaminer og mineraler. Og så smaker den veldig godt også! Jeg bruker som regel cashewnøtter i min oppskrift.
Varier gjerne med annen frukt, bær og nøtter etter ønske. Akasiehonning kan byttes ut med lønnesirup, for vegansk versjon (eller annen naturlig søtning etter ønske).
Denne er perfekt for deg som gjerne vil spise bokhvete, men ikke er så begeistret for den karakteristiske bokhvetesmaken
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar