
Å lage plommesyltetøy er en enkel og fin måte å anvende gode, norske plommer på. Nå er de i sesong, og i år har vi hatt god tilgang på plommer. Det vil si, vi har fått masse deilige, ureiste plommer fra en god nabo som hadde altfor mye…!
Så det har blitt mye koking av plommesyltetøy i det siste. I tillegg til Plommechutney, da, som du også finner oppskrift på her på bloggen.
Under har du en basisoppskrift, med redusert sukkermengde. Jeg bruker rårørsukker, og det går helt fint, i stedet for syltesukker (som inneholder pektin for å tykne syltetøyet mer). Plommer inneholder pektin, men innholdet kan variere med type plommer og hvor modne de er.
Tilpass vannmengden etter hvor modne og saftige plommene er. Jo mindre vann du bruker (trenger) i oppskriften under, jo raskere tyknes syltetøyet. Merk også at etterhvert som plommene koker, så vil de slippe ut mer væske. Så ikke fall for fristelsen å tilsette for mye vann.
Jeg synes syltetøyet blir ekstra godt når de ter smaksatt med Ceylon kanel, men det er selvfølgelig valgfritt. Alternativt kan du også tilsette vanilje (vaniljestang som får koke med, evt vaniljeekstrakt).
HERMETISERING AV PLOMMESYLTETØY
Det er veldig lurt (og enkelt) å hermetisere syltetøyet, da vil det holde seg lenge.
Sørg for å ha rene hermetikkglass med lokk. I tillegg pleier jeg å fylle dem med kokende vann og sette på lokket, rett før de skal brukes. Da vet jeg at de blir sterile og helt rene. Det varme vannet helles av rett før glassene skal fylles.
Hell nykokt, varmt plommesyltetøy på de rene hermetikkglassene, opp til 2-3 cm under kanten. Sett på lokk, og sørg for at det er skikkelig skrudd på. Sett glasset opp-ned, og la det stå slik til syltetøyet er avkjølt. Da kan det snus med lokket opp igjen, og innholdet er da hermetisert.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar