
Sagopudding med kardemomme (sabudana kheer) er en tradisjonsrik indisk dessert. Vanligvis lages den med melk og sukker, og smaksettes med kardemomme. Eventuelt også med safran. Jeg har byttet ut melken og sukkeret med kokosmelk og akasiehonning. Jeg synes kombinasjonen av kokos og kardemomme smaker skikkelig godt, og tapiokaperlene gir desserten en herlig konsistens.
For vegansk versjon kan du bytte ut akasiehonning med lys lønnesirup.
Tapiokaperler (sago) kan du finne på asiatiske butikker til en rimelig penge. Før de kokes, er de små og hvite på farge. Når de kokes i rikelig med vann, vil de svelle og bli gjennomsiktige. Da får de en konsistens nesten som gelé.
Sagopudding er en enkel dessert å lage. Du trenger bare å koke tapiokaperlene, skylle dem, og så tilsette resten av ingrediensene for et kjapt oppkok. Så sette på kjøl. Uansett; for et godt resultat bør du gjøre følgende når du koker tapiokaperlene:
- Vannet kokes opp FØR tapiokaperlene tilsettes
- Bruk gjerne en tykkbunnet kasserolle, og rør jevnlig med en sleiv, så ikke tapiokaperlene klumper seg eller setter seg fast i bunnen av kasserollen
- Kok på middels god varme, det får tapiokaperlene til å løftes opp fra bunnen på kasserollen. Det trenger ikke fosskoke, men kokeboblene kan ha litt størrelse.
- Når tapiokaperlene er ferdig kokt, siles de av i en finmasket sikt, og skylles kjapt med kaldt vann
Merk at sagopuddingen vil tykne endel når den blir avkjølt. Så det er ingen grunn til bekymring om du syns den virker som en «suppe» når den er nykokt, det er helt normalt
Sagopudding med kardemomme serveres med hakkede nøtter og/eller rosiner. Alternativt er den også god med friske bær, eller oppkuttet frukt etter ønske. Og dersom du synes desserten trenger mer setning, kan du alltids toppe den med litt ekstra akasiehonning ved servering (evt lønnesirup).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar