
Dette brødet er noe av det gøyeste jeg har laget på lange tider! Foruten vann og salt, trenger du kun hel, rå bokhvete. Og eventuelt frø til topping i tillegg (på bildet har jeg toppet med valmuefrø og sesamfrø). Fermentert bokhvetebrød er surdeigsbrød på lettvint vis. Det er glutenfritt, og det er næringsrikt, mettende og godt.
Fermentert bokhvetebrød er veldig enkelt å lage. Selve arbeidsinnsatsen tar bare noen minutter, resten er ventetid. Men det er viktig å følge prosessen som beskrevet. Til sammen tar det litt over to døgn fra start til ferdigstekt brød.
FREMGANGSMÅTE
- Dag 1: Hel rå bokhvete skylles, og deretter bløtlegges i rikelig med friskt vann, til neste dag.
- Dag 2: Hell av overskuddsvannet i en sikt, UTEN Å SKYLLE BOKHVETEN – DETTE ER VIKTIG! Deretter has den over i en blender sammen med vann og salt. Kjør først på lav hastighet og deretter gradvis høyere, til du har en jevn deig. Kanskje må du bruke slikkepott underveis, dersom deigen «kjører» seg litt fast. Hell deigen tilbake i glassbollen, la den stå tildekket på kjøkkenbenken i 24 timer (gitt en romtemperatur på rundt 20 grader).
- Dag 3: Nå har deigen (forhåpentligvis) fermentert og hevet seg litt med naturlig gjæring. Hell i en brødform kledt med bakepapir, og stek i ovnen som angitt i oppskriften.
Det er viktig at du bruker rå, hel bokhvete, og ikke den mørkere typen som er «brent» eller ristet (varmebehandlet på høy varme). For at bokhveten skal fermentere (gjære og heve), må den være rå. Rå hel bokhvete finner du på helsekostbutikker og på velassorterte innvandrerbutikker. Den har en lysere farge enn brent/ristet bokhvete. Den er mildere på smak enn den (mer vanlige) brente bokhveten.
Brødet kan fint fryses ned. Skjær gjerne opp brødet i skiver før nedfrysing, så er det enkelt å ta opp enkeltvise skiver etter behov. De kan da gjerne tines i brødrister – så har du glutenfritt brød kjapt og enkelt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar