Denne kaken er inspirert av gresk semolinakake, som lokalt kalles ravani eller revani. I min oppskrift har jeg byttet ut semolina med maismel for en glutenfri variant. Ergo kunne jeg jo ikke kalle den semolinakake, så navnet ble i stedet honningkake med appelsin
Jeg lagde kaken i forbindelse med et skoleprosjekt som yngstemann hadde for litt siden. De skulle lære om Europa, gjennom å forberede til en «reiselivsmesse». De var inndelt i grupper, og jobbet med hvert sitt land. Yngstemann sin gruppe hadde Hellas, og reiselivsmessen på slutten av uken var «grande finale». Vi foreldre var invitert, og vi bidro med spiselige godsaker som representerte det enkelte landet. Da passet honningkake med appelsin helt perfekt!
Her hjemme har kaken blitt en stor favoritt, og jeg har rukket å lage den flere ganger. Den er virkelig god, og man kan nesten ikke tro at den er både glutenfri og melkefri…
Når kaken er nystekt og fremdeles varm, dynkes den med en honning- og appelsinsirup. Denne sirupen gjør kaken ekstra saftig og smakfull. Før dynkingen prikker du hull i kaken (med 1-2 centimeters mellomrom), for eksempel med en tannpirker, en ren fyrstikk, en gaffel, eller lignende. Bruk gjerne en spiseskje til dynkingen, da er det lettere å fordele honningsirupen jevnt utover kaken.
Eggene skal skilles i eggehviter og eggeplommer. Eggehvitene piskes stive, og vendes forsiktig inn i den øvrige kakerøren. Dette gir en luftigere kake.
Jeg bruker en firkantet 24×24 cm kakeform til denne kaken, dekket med bakepapir. Alternativt kan du også bruke en rund springform (24 cm). Kaken holder fint flere dager i kjøleskap. Lag den gjerne dagen før, og sett kaldt, da får den godgjort seg skikkelig før servering.
Honningkake med appelsin (glutenfri, melkefri)
Matrett Kaker, desserter & snacks
Ingredienser
Honningsirup
1appelsin, saften
120grakasiehonningca 1 dl
1/2tskanelhelst Ceylon/ekte kanel
Selve kaken
140grmaismel
2tsbakepulver
6str M/Leggdelt i eggehvite og eggeplomme
75grrårørsukker
1tsvaniljeekstrakt
1appelsin, skallet
Topping (valgfritt)
kokosmasse
hakkede pistasjnøtter
Instruksjoner
Vask appelsinen godt, og tørk. Riv appelsinskall oppi en skål, og sett til side så lenge
Press ut saften av appelsinen med en sitruspresse
Honningsirup
Ha saften av appelsinen, akasiehonning og kanel i en kasserolle, kok opp og rør sammen
Sett til side så lenge, så honningsirupen avkjøles
Selve kaken
Forvarm stekeovnen til 170 grader
Kle en 24×24 cm form med bakepapir
Bland maismel og bakepulver i en bakebolle
Separer eggehviter og eggeplommer. Eggehvitene has i bollen til en miksmaster/håndmikser. Eggeplommene has i en tredje bolle, som settes til side så lenge.
Pisk eggehvitene helt stive, ca fem minutter
Imens tilsettes rørsukker i bollen med eggeplommene, pisk godt sammen. Tilsett revet appelsinskall og vaniljeekstrakt, og bland sammen.
Eggeplommeblandingen tilsettes i bollen med melet, bland godt sammen. Bruk slikkepott, så får du med alt
Vend de stivpiskede eggehvitene FORSIKTIG inn i kakerøren med en slikkepott, så mest mulig av luften i eggehvitene bevares
Bre kakerøren forsiktig utover kakeformen i et jevnt lag
Stek kaken i ca 25 minutter, til den er gylden og gjennomstekt. Test gjerne med kakepinne eller bakenden på en ren fyrstikk.
La kaken hvile ca 10 minutter i formen
Stikk hull i kaken jevnt utover (ca 2 cm imellom hullene), og hell honningsirupen utover med en skje i et jevnt lag, så den få trekke inn i kaken (NB! Kaken skal fortsatt være varm, mens sirupen skal være avkjølt til romtemperatur)
Om ønskelig, dryss over kokosmasse og/eller hakkede pistasjnøtter
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar