
I år har jeg forsøkt meg på å bake glutenfrie og melkefrie julemenn. Denne oppskriften ble til som et eksperiment, og den viste seg å funke veldig bra på første forsøk. Den inneholder nemlig en overraskende ingrediens – silketofu!
Tofu lages av koagulert soyamelk, basert på soyabønner, og har vært brukt i århundrer i Asia. Når vannet presses ut, får man fast tofu. Når vannet beholdes i tofuen og ikke presses ut, har du altså silketofu med en fløyelsaktig, kremet konsistens. Så finnes disse igjen i ulike varianter. Tofu har en nøytral smak, samtidig som den er svært næringsrik. Den er en fullverdig proteinkilde som inkluderer alle aminosyrer, og inneholder en rekke mineraler og vitaminer. Silketofu har dog ikke like høy konsentrasjon av næringsstoffer som fast tofu, på grunn av vanninnholdet.
Silketofu fungerer som en fin erstatning for fløte/melk i disse julemennene. I tillegg bruker jeg tre egg i oppskriften for å gi deigen litt godt med bindemiddel. Og som vanlig holder jeg igjen på sukkermengden, men litt må brukes for å gi både smak og konsistens.
Det er én ting jeg har brukt i denne oppskriften på julemenn som jeg sjelden anvender i mine oppskrifter, nemlig ferdig glutenfri melmiks. Det var rett og slett for å sikre et best mulig bakeresultat, fordi glutenfri kakebakst kan vært utfordrende. Særlig en slik oppskrift med en deig som skal kjevles ut. Jeg benyttet Toro sin glutenfrie kakemiks. Kan hende jeg vil teste andre glutenfrie meltyper senere, men det får jeg heller komme tilbake til.
Til utbakingen har jeg brukt potetmel. Sørg for å drysse et tynt lag over og under deigen/leiven til enhver tid, så vil utbakingen gå ganske lett og greit.
Jeg har ikke testet hvor lenge disse er holdbare i tett kakeboks. Hvis du vil være på den sikre siden, vil jeg anbefale å fryse dem ned, og heller ta opp julemenn etter behov. De vil tine raskt i romtemperatur.

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar