
Jeg er et «sausemenneske»! Så da jeg la om kostholdet for snart fem år siden, og kuttet ut både hvete og melkeprodukter, var dette med saus en aldri så liten utfordring. For; svært mange sauser har jo minst én av de to ingrediensene i seg. Det tok meg litt tid å knekke koden med å få til en god brun saus, som typisk lages med smør og hvetemel. Men denne sausen er jeg skikkelig fornøyd med, og den er enkel å lage.
Det eneste «krumspringet» du trenger å gjøre, er å mose løk og hvitløk med enten stavmikser eller food processor. Bruker du stavmikser, bør du bruke den høye smale beholderen som typisk hører til, og sette stavmikseren godt nedi løken, så den ikke spruter hit og dit. Så snart stavmikseren får litt» tak» i løken, vil det gå veldig kjapt å mose den. Finmost løk og hvitløk gir både god smak og fylde til sausen.
Oystersaus gir en ekstra smaksrik brun saus, og tilfører også salt. De fleste varianter inneholder hvete, så om du også lever glutenfritt, vil jeg anbefale en tur innom en velassortert asiatisk matbutikk. De har ofte godt utvalg i oystersaus. Merket jeg bruker for tiden heter Healthy Boy, og den skal være merket som glutenfri. Spør eventuelt betjeningen om de har glutenfri variant, eller kan skaffe. Oystersaus er en veldig god smaksforsterker, og ikke bare til asiatiske middagsretter. Alternativt kan du bruke glutenfri soyasaus, selv om det ikke gir helt den samme smaken.
Denne sausen er perfekt til både kjøttkaker og andre kjøttretter hvor du ønsker å ha brun saus til. På bildet har jeg laget kjøttboller i brun saus, servert med glutenfri pasta til. Barnas favoritt, og de merker ikke engang at der er en hel løk oppi sausen!

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar