Julen kan være litt utfordrende for alle som ikke kan spise hvete og/eller melkeprodukter. Stort sett alt som finnes av klassiske julekaker inneholder minst én av delene. Da må man gjerne bake litt alternativt da… Her har du min oppskrift på pepperkake-kjeks helt uten hvetemel og melk. Inspirasjonen er selvfølgelig klassiske pepperkaker, bare med noen vrier.
Pepperkake-kjeks smaker omtrent som pepperkaker på grunn av krydderne. De lages med malte mandler (eventuelt ferdig kjøpt mandelmel) og kokosmel, i stedet for hvetemel. Kjeksene er rett og slett kjempegode, og de er ganske så næringsrike også! Julebakst i en sunnere utgave er jo heller ikke helt feil.
Du kan med fordel lage deigen dagen før utbaking, og legge den i kjøleskap natten over. Da får den godgjort seg skikkelig. Ta deigen ut av kjøleskapet ca en time før utbaking. Da rekker den å bli litt temperert, og blir også lettere å arbeide med. Alternativt legger du deigen en time eller to i kjøleskap, så den fastner litt.
Du kan fin fryse ned disse pepperkake-kjeksene. De tiner ganske raskt i romtemperatur.
Pepperkake-kjeks (glutenfrie, melkefrie)
Matrett Kaker, desserter & snacks
Forberedelse 20minutterminutter
Koke/steketid 10minutterminutter
Hviletid 2timertimer
Porsjoner 24kjeks
Ingredienser
150gr mandler
50gr kokosmelevt kokosmasse som finmales
1/2tsnatron
1/2tsmalt nellik
1/2tsmalt ingefær
1/4tssort pepper
1/4ts havsaltevt himalayasalt
40-50grbrunt sukkermykt
1stortegg
50grextra virgin kokosolje
Instruksjoner
Deigen
Mandler finmales i mandelkvern. Bruker du kokosmasse, finmales den i food processor, det tar bare noen sekunder.
Ha malte mandler og kokosmel i en bakebolle sammen med natron, malt nellik, malt ingefær, malt sort pepper og himalayasalt. Bland sammen.
Brunt sukker og egg piskes sammen med håndmikser, til sukkeret har løst seg opp
Kokosolje smeltes i en kasserolle - merk at den har smeltepunkt rundt 25 grader, så det skal ikke mye oppvarming til. Tilsett den smeltede kokosoljen i egg/sukkerblandingen gradvis under omrøring. Bland sammen med mandel- og kokosmelet til en jevn deig.
Dekk deigen med plast, og legg i kjøleskap 1-2 timer, så den blir litt fast og lettere å jobbe med. Eventuelt kan den lages dagen før, legges i kjøleskap, og tas frem en time før den skal bakes.
Forvarm stekeovnen til 170 grader
Utbaking
Finn frem en stekeplate og legg på bakepapir
Jeg deler opp deigen i mindre emner og triller til jevnt tykke pølser, som igjen deles i like store emner, og deretter trilles til kuler. Antall emner avhenger av hvor store kjeks du ønsker å lage - jeg lager dem ikke altfor store, slik at hver kjeks blir en god munnfull, men det er en smaksak.
Legg hver kule på stekebrettet, og trykk dem jevnt flate, ca 1/2 cm tykke. Form dem runde og jevne i kantene med hendene. Emnene trenger ikke stor avstand seg imellom, de vil ikke "sige" utover under steking.
Stek kjeksene i 10-12 minutter, til de er lett gyldne i kantene. Pass på at de ikke blir for mørke, da kan de få litt brentsmak.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar