Åtteåringen var strålende fornøyd med å få donuts-former i julegave. Hun elsker nemlig donuts! Så allerede i dag – 1. juledag – ble det bestemt at vi skulle lage donuts. Jeg fikk lov å ha en finger med i spillet, så da ble det skikkelig gode, men like fullt kjernesunne donuts.
De fleste donuts som man kjøper i butikken har litt vel mange unødvendige ingredienser. Og da er det ekstra kjekt å kunne lage en sunn «motsats», som fortsatt smaker godt. Disse donutsene er laget med mandelmel, kokosmel og kokosmelk. De er bakt uten sukker, og er i stedet søtet med lønnesirup. Du kan også bruke kokosblomstsirup, alternativt akasiehonning.
Donutsene er ekstra gode med glasur på. Her har jeg laget en veldig enkel glasur av smeltet sjokolade og lønnesirup. Sjokolade inneholder (nesten uten unntak) sukker. Men bruker du mørk sjokolade, så vil sukkermengden være begrenset. Strøssel er valgfritt – her var det ungene som fikk bestemme, og de storkoste seg med pyntingen!
Er du klar for å bake kjernesunne donuts, du også??
Donuts-formene smøres og fylles nesten fulle – la det være ca 1 cm klaring opp til kanten
Kjernesunne donuts (glutenfrie)
Forberedelse 10minutterminutter
Koke/steketid 18minutterminutter
Total tid 28minutterminutter
Porsjoner 12donuts
Ingredienser
Tørre ingredienser
200grmandelmelevt finmalte mandler
4sskokosmelevt finmalt kokosmasse
1/2tshavsalt
1tsnatron
Våte ingredienser
4medium/storeegg
1dlkokosmelkristes/blandes godt først
1dllønnesirupevt kokosblomstsirup eller akasiehonning
1tsvaniljeekstrakt
Til smøring av former
extra virgin kokosolje
Glasur
50grsjokolade70% melkefri
2sslønnesirupevt kokosblomst sirup eller akasiehonning
strøsselvalgfritt
Instruksjoner
Donuts
Forvarm stekeovnen til 170 grader
Bland sammen mandelmel, kokosmel, salt og natron i en bakebolle
Pisk egg, kokosmelk, lønnesirup og vaniljeekstrakt godt sammen i en annet bakebolle. Tilsett melblandingen, og rør sammen.
Donuts-formene smøres med et tynt lag kokosolje
Ha røren oppi en sprøytepose, eventuelt kan du bruke en frysepose som du klipper et lite hull i hjørnet på (ca 1/2 cm bred åpning). Fyll røren i donuts-formene, la det være ca 1 cm klaring opp til kanten.
Donutsene stekes i ca 16-20 minutter, til de er fint gyldne og gjennomstekte. Avkjøles på rist.
Glasur
Sjokolade og lønnesirup smeltes i en liten kasserolle på LAV varme under kontinuerlig omrøring. Pass på varmen så du ikke brenner sjokoladen!
Ikke la glasuren bli for varm og rennende, men la den være fyldig nok til at den er enkel å å bre på donutsene. Blir den for avkjølt før du rekker å ha den på alle donutsene, varmer du den bare litt i kasserollen igjen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar