
Gjennom årene har det blitt mye sushi her i heimen. Takk og pris for barn som digger det like mye som oss voksne! I starten ble det mye take-away, som en enkel middagsløsning i en hektisk hverdag. Men de siste årene har vi stort sett laget sushi selv, og det er fast innslag på middagsbordet hver fredag. Med andre ord; vi har ikke fredagstaco – vi har fredagssushi! Her viser jeg hvordan du kan lage hjemmelaget sushi på enkleste vis. Du trenger slett ikke tenke på lage verken nigiri eller makiruller, om du synes det virker «styrete».
SUSHIRISEN
Jeg både bløtlegger og skyller risen godt før koking, da blir den rett og slett bedre. Med bløtlegging trenger risen kortere koketid, og mindre vann. Om du ikke har tid til å bløtlegge risen en time før du lager sushien, kan du gjøre det kvelden før, og la den stå i kjøleskap til neste dag. Da er den klar for koking med det samme.
FISKEN
Fisken og tilbehøret kan du forberede mens risen koker.
Bruk laksefilet av sashimikvalitet, for eksempel Salma eller lignende. Den er garantert å kunne spises rå innenfor holdbarhetsdatoen. Vil du være på den sikre siden, kan du legge fisken i fryseren (fortsatt i emballasjen) noen dager før, og ta den opp til tining. Kvaliteten vil være like god.
Du kan også bruke kamskjell, gjerne fryste som får tine først, og som skjæres i tynnere skiver.
Hvis du ønsker annen type fisk, kan du spørre hos en fiskehandler om de har annen fisk som kan spises rå til sushi. Dette er viktig for å sikre mattryggheten.
TILBEHØRET
Fast tilbehør til hjemmelaget sushi her hos oss – foruten sushirisen – er syltet ingefær, soyasaus, wasabi, mango, avocado, frisk koriander og svarte sesamfrø. Du kan også lage din egen enkle ponzusaus.
Hvis du liker nori (de svarte «arkene» som brukes til makiruller), og ikke ønsker å bruke tid på å lage makiruller, kan du for eksempel strimle nori-arkene, og ha det også som garnityr. Bruk gjerne en saks å klippe dem med.
Både mango og avocado må være skikkelig modne for å være gode på både smak og konsistens. Når de kjøpes i butikken er de ikke alltid modne nok til å kunne brukes samme dag (det gjelder selv de som er såkalt «spisemodne», har jeg erfart). Her kan det være lurt å snike inn litt planlegging… Hvis planen er å bruke mango eller avocado til helgen, så kan det ofte være greit å kjøpe dem noen dager i forveien. La dem ligge på kjøkkenbenken – de modnes raskere i romtemperatur.

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar