Har du lyst på glutenfrie rundstykker som er både sunne og smaker godt? Disse rundstykkene er bakt med gari, den vestafrikanske varianten av cassavamel (fra cassavaroten). Melet har litt struktur med «tydelige» fibre. Gari finnes i ulike malingsgrader, og jeg har brukt en finere variant. Gari finner du hos innvandrerbutikker.
Rundstykkene inneholder også mandelmel, egg som bindemiddel, og er smaksatt med timian og sesamfrø.
Gari er stivelsesrikt, men har samtidig et høyt innhold av velgjørende fiber, og moderat innhold av mineraler og vitaminer. Mandler er rike på gode fettsyrer og viktige mineraler. Egg er blant de ernæringsmessig mest komplette råvarene som finnes – det inneholder alle essensielle aminosyrer, vitaminer og mineraler, og høykvalitets proteiner.
Summa summarum: Rundstykkene gir god metthetsfølelse, samtidig som de gir mye bra næring til kroppen din.
Merk at rundstykkene ikke hever seg nevneverdig under stekingen. Derfor; lag dem omtrent så store som du ønsker at de ferdigstekte rundstykkene skal være. Merk også at de kan virke litt «fuktige» inni når de er ferdig stekt, men de er ikke rå av den grunn!
Glutenfrie rundstykker
Matrett Brød & bakst
Forberedelse 15minutterminutter
Koke/steketid 30minutterminutter
Total tid 45minutterminutter
Porsjoner 12rundstykker
Ingredienser
4,5dlvannkaldt
1,5dlextra virgin olivenolje
300grgarifinmalt type
100grmandelmel
2tshimalayasaltevt havsalt
2tstørket timian
1/2tshvitløkspulver
4eggspar ca 2 ss pisket egg til pensling
sesamfrøtil dryss
Instruksjoner
Kok opp vannet, og tilsett extra virgin olivenolje
Bland sammen garimel, mandelmel, himalayasalt, timian og hvitløkspulver en bakebolle
Tilsett den varme væsken i melblandingen, og bland godt sammen til en jevn deig. La den stå og godgjøre seg i 10-15 minutter, så trekker melet til seg væsken.
Forvarm stekeovnen til 200 grader
Pisk eggene i en skål. Tilsett nesten alt av de piskede eggene i deigen, men la det være igjen ca 2 spiseskjeer egg til pensling. Bland godt sammen til en jevn deig.
Legg bakepapir på en stekeplate. Form runde, jevnt store boller mellom hendene, kna dem gjerne litt mellom hendene så blir de litt smidige. Trykk dem litt flate, ca 3-4 cm høye, og legg dem på stekeplaten. Merk at rundstykkene ikke hever seg særlig under steking - form dem derfor omtrent så store som du ønsker de skal være når de er ferdig stekt. Pensle med egg, og dryss litt sesamfrø over.
Stekes på nest nederste rille i ca 30-40 minutter, til de er lett gyldne
Avkjøles på rist
Notater
Rundstykkene er aller best når de er nystekte. Frys ned det du ikke trenger samme dag. De tines i stekeovnen på 160 grader varmluft i ca 15 minutter.Hvis du ikke kan spise gluten/hvete, og er bedt på besøk til noen der du vet det serveres brødmat, så ta veldig gjerne med noen av disse!I stedet for timian kan du også bruke tørket basilikum eller rosmarin
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar