
Jeg lagde melkefrie sjokoladetrøfler med appelsin til jul, og de ble skikkelig gode! Jeg tok utgangspunkt en klassisk oppskrift på sjokoladetrøfler, men byttet ut kremfløte med kokoskrem, og tilsatte finrevet appelsinskall. Du merker ikke kokossmaken, og appelsinskall gir dessuten en nydelig smak til sjokoladen.
Denne oppskriften er kanskje litt «julete», men sjokolade og appelsin er jo perfekt kombo når som helst, spør du meg! Og de vil definitivt være perfekte til påske. Så jeg syns oppskriften er vel verdt å poste nå i januar.
Når du bruker appelsinskall, er det fornuftig å bruke økologisk appelsin, om du finner tak i det. Rett og slett fordi tradisjonelt dyrkede appelsiner blir veldig sprøytebehandlet. Sprøytemiddelrester blir værende igjen på skallet (som man normalt ikke spiser…). Så vask i det minste appelsinene grundig (gni dem veldig godt), om du ikke finner økologiske appelsiner. Forøvrig kjøper jeg som regel økologiske appelsiner på Meny.
Sjokoladetrøfler med appelsin smaker veldig godt, og får en fin kremete konsistens. Og de er ganske så sunne og næringsrike også, siden de lages med mørk 70% sjokolade (melkefri). De inneholder ikke annet sukker enn det som er tilsatt i selve sjokoladen. Sjokoladetrøflene er dessuten kjempefine å lage som gave – ha dem gjerne da på et fint glass med lokk.
VIKTIG – BRUK KUN DEN TYKKE DELEN AV KOKOSMELKEN
Kokosmelk er i grunnen bare kokoskrem tilsatt vann. Trikset for å få kokoskrem, er å sette en kartong kokosmelk opp-ned i kjøleskap noen timer, gjerne dagen før du skal lage sjokoladetrøflene. Da vil kokoskremen og vannet skille seg. Kremen er lettere enn vann, og flyter opp. Så når du da snur den avkjølte kartongen med kokosmelk rett vei, og åpner den, har vannet samlet seg på toppen, og er lett å helle ut.
Ikke bruk lett kokosmelk. Den er bare tilsatt desto mer vann, og gir «mindre verdi for pengene». Bruk vanlig kokosmelk, da sikrer du også at du får nok kokoskrem til 1 dl, som er mengden du skal bruke i oppskriften under.
Når du bruker kokosmelk til sjokoladetrøfler, er det nemlig viktig å kun bruke den faste delen (altså kokoskremen). Hvis du tar med vannet, kan den smeltede sjokoladen «skille» seg. Hvis det skjer, er ikke sjokoladetrøflene ødelagt, men det blir mer «grapsete» å lage dem, og de får ikke like fin, kremete og jevn konsistens.
TIPS!
Hvis du har en konfektform (eller to) i silikon, kan du alternativt fylle den tempererte sjokolademassen i en slik form. Da slipper du å rulle/forme sjokoladetrøflene med hendene. Avkjøles deretter i kjøleskap, til sjokoladetrøflene har stivnet tilstrekkelig til å kunne vippes ut av formene. Vend dem så i kakao som beskrevet i oppskriften. Raskt og enkelt uten graps!

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar