
Bibimbap er en real koreansk klassiker – en slags «pytt i panne», eller pokebowl om du vil. Den serveres med kokt ris i bunnen av en skål, med kjøtt og ulike grønnsaker dandert oppå som på bildet, og toppes med speilegg.
Så kommer stuntet ved serveringen; egget deles opp i biter, og alt blandes sammen. Retten smaksettes også med en chilipasta, så den får litt god «spice». Jeg serverte denne med ferdigkjøpt sambal oelek. Så er det bare å nyte de gode smakene.
KJØTT OG GRØNNSAKER HVER FOR SEG
Denne oppskriften er laget med kyllingkjøttdeig, som marineres før steking. Grønnsakene tilberedes og stekes hver for seg, og settes så til side i hver sine skåler så lenge. Bruk gjerne de samme skålene som du la de rå grønnsakene i før steking, så blir det mindre oppvask. NB! Den stekte kyllingkjøttdeigen må såklart has i en ren skål, og ikke legges i samme skål som den rå kjøttdeigen var i (med mindre den vaskes godt først). Når alle ingredienser er tilberedt, settes de sammen i porsjonsskåler.
Tørket shitakesopp finner du hos de fleste asiatiske butikker. Med lang holdbarhet er den super å ha i bakhånd i matskapet, til den skal brukes. Den bløtlegges i kokende vann i 20-30 minutter (går fint om den blir stående lenger), og blir nesten doblet i størrelse. Fjern stammen på soppen, den kan være litt hard å tygge. Selve vannet som soppen bløtlegges i, kan du med fordel ta vare på og bruke som kraft senere (kan evt fryses ned).
Strengt tatt skulle jeg også ha spinat i denne, men det glemte jeg rett og slett i farten… Jeg kom på det da vi skulle sette oss og spise, men da var jeg så gira på bibimbap at det fikk heller være 
TILBEREDNING I TUR OG ORDEN
Det er en del steg i denne oppskriften, men det er likevel enkelt å tilberede bibimbap. Start med å tilberede det som tar lengst tid, så blir arbeidsprosessen desto mer effektiv.
Jeg pleier alltid å bløtlegge ris før jeg koker den. Da vil en del av stivelsen trekke ut, og den blir mer luftig og «håndterlig» ved servering. Deretter bløtlegges shitakesoppen i kokende vann, og så marineres kyllingkjøttdeigen. Når alt dette står og godgjør seg, kuttes de grønnsaker som skal kuttes, og stekes i tur og orden. Speilegg stekes til slutt, og her er det så klart valgfritt om du vil ha bløt eggeplomme eller snudd egg.
BARNEVENNLIG VARIANT
Ettersom barna mine foreløpig ikke er så gira på sopp og squash, satte jeg frem kjøttet og de ulike grønnsakene i serveringsskåler hver for seg på bordet, så alle kunne forsyne seg med hva de ville.
Selv om ungene ikke ville ha all toppingen denne gangen, fikk jeg klar beskjed om å lage bibimbap igjen! Det falt virkelig i smak også hos den yngre garde. Og det fine er at du kan bruke akkurat de grønnsakene du ønsker. Det er greit å velge grønnsaker med litt ulik konsistens og tekstur, og så klart etter hva du liker. For eksempel er bønnespirene rå og sprø. Chilipastaen er også greit å la hver enkelt forsyne seg av etter ønske.

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar