
Neste gang du koker ris til middag, kan du tilberede dobbel mengde, og lage deilig stekt ris en dag eller to senere. Stekt ris med reker og egg er en skikkelig digg og enkel middag – smaksatt med blant annet hvitløk, sitrongress og oystersaus.
Både oystersaus (østerssaus) og soyasaus finnes i glutenfrie utgaver. Glutenfri soyasaus finnes i (nesten) alle dagligvarebutikker, mens glutenfri oystersaus må du gjerne på velassorterte asiatiske matbutikker for å finne. For tiden bruker jeg merket «Healthy Boy Brand», den glutenfrie varianten deres er veldig god på smak også.
Bare pass på at den risen du koker for å bruke til stekt ris, blir raskt nedkjølt, has i tett boks med lokk, og settes i kjøleskap så snart den er tilstrekkelig avkjølt. Ris er en av de råvarene som ikke må oppbevares lenge i romtemperatur, på grunn av risiko for fremvekst av uønskede bakterier. Kokt ris som har vært raskt nedkjølt, er holdbar 2-3 dager i kjøleskap.
NOEN TIPS FOR VELLYKKET STEKT RIS:
- Bruk en wok om du har, alternativt en romslig tykkbunnet gryte
- Bruk høy varme når du steker, nesten max, og rør ofte! Dette gjelder både risen og grønnsakene. Grønnsakene skal ha litt «crunch», de skal ikke bli «kokt», og risen kan gjerne bli litt gylden i kantene.
- Stek gjerne ingrediensene i omganger, så de blir stekt og ikke kokt
- Oystersaus er god som smaksetter i stekt ris, det samme gjelder sesamolje. Oystersaus finnes i glutenfrie utgaver hos (velassorterte) asiatiske matbutikker.
- Jasminris er perfekt å bruke til stekt ris
- Bruk alltid kald, daggammel ris – ikke nykokt ris!

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar