
Jeg har alltid vært et «saus-menneske»! En god saus kan heve mangt et måltid. Men å lage saus helt uten melkeprodukter og gluten kan være en utfordring, i alle fall hvis du ønsker at sausen skal smake bra i tillegg. Jeg har særlig savnet hvit saus, og har ikke spist det i løpet av de snart fire årene jeg har fulgt et gluten- og melkefritt kosthold…
Men basert på erfaring fra disse årene med «annerledes» matlaging har jeg endelig laget en hvit saus som gikk «rett hjem» hos store og små her i huset. Niåringen likte den så godt at hun åt den med skje!
Sausen er basert på kokosmelk, men den er såpass spedd ut og «kamuflert» med andre smaker at kokosen knapt merkes. I denne basisoppskriften bruker jeg kyllingbuljong – den er tilstrekkelig mild på smak, samt den inneholder karri, så den funker endatil godt til fisk. Alternativt kan du bruke grønnsaksbuljong. Sitronolje vil bidra til å runde av smaken, og gir dessuten en kjærkommen friskhet. Sausen er spedd med maisenna, som tilsettes kald væske, før koking altså.
Som med annen hvit saus kan denne varieres på mange måter, til å kunne passe til ulike retter og ønsker.
VARIASJONER AV HVIT SAUS:
- Klassisk hvit saus: Smak til med litt revet muskatnøtt
- «Ostesaus»: Smak til med næringsgjær (fås kjøpt på helsekost)
- Bechamel-saus (til lasagne f.eks): Smak til med næringsgjær og litt revet muskatnøtt
- Karrisaus: Smak til med karripulver
- Dillsaus: Smak til med frisk eller tørket dill
- Urtesaus: Tilsett urter etter ønske
- Hvitvinssaus: Bytt ut noe av vannet med hvitvin (f.eks halvparten)
- Sitronsaus: Smak til med sitronsaft

 
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar