Fremgangsmåten for denne retten er inspirert av oppskriften på kylling biryani. Basmatirisen bløtlegges først i kokende vann, før den tilsettes i selve gryteretten og får koke med. Da blir koketiden for risen kortere, og ikke minst tar den opp alle de gode smakene fra krydderne. Sausen er basert på hakkede tomater og kokosmelk, i tillegg til deilige indiske krydder så klart. Jeg bruker gjerne kvernet kalvekjøtt som jeg kjøper direkte fra en bonde i regionen, men du kan fint bruke enten karbonadedeig eller kjøttdeig. Hos meg går denne retten under navnet alt-i-ett indisk kjøttgryte.
Denne kjøttgryten er enkel og rask å lage, til tross for en lang ingrediensliste. Mange av ingrediensene er krydder og andre råvarer som ikke skal hakkes eller preppes, og de hiver du oppi gryta på null komma niks. Og ikke minst smaker og varmer den godt nå som høsten for alvor begynner å gjøre seg gjeldende.
Kjøttgryten toppes gjerne med mangochutney ved severing, det smaker veldig godt!
Alt-i-ett indisk kjøttgryte
Matrett Gryteretter & wok, Kjøtt & kylling
Nasjonalitet Asiatisk, Indisk
Total tid 25minutterminutter
Porsjoner 5personer
Ingredienser
Bløtlegging av risen
1litervannkokes opp til bløtlegging
3dlbasmatiris
Kjøttgryten
1løk
1rødpaprika
1helkinesisk hvitløk
1ssextra virgin kokosolje
400grkvernet kjøttkarbonadedeig eller kjøttdeig
5dlvann
4dlhakkede tomaterkartong
2,5dlkokosmelkkartong
1tsmalt ingefær
1tsmalt koriander
1tsmalt fennikel
1tsspisskummen
1ts ekte kanel
1tsgurkemeie
1-2tshimalayasaltsmakes til, evt havsalt
1håndfullfrisk koriander
mangochutneyved servering, valgfritt
Instruksjoner
Kok opp vann til bløtlegging av risen. Når vannet er kokt opp, legges risen i og får trekke 10-15 minutter.
Imens kuttes løk og paprika i ca 1 cm biter, og hvitløk småhakkes. Ha i en romslig gryte med extra virgin kokosolje på middels varme, og stek etpar minutter
Tilsett kvernet kjøtt, del det opp med stekespaden, og stek etpar minutter til, rør en gang eller to. Kjøttet trenger ikke blir gjennomstekt, det vil uansett bli ferdig gjennom den gjenstående kokingen av gryten.
Hell av vannet fra risen som har vært bløtlagt, og tilsett risen i gryten. Bland godt sammen, legg på lokk og la koke ca 10 minutter, til risen er helt gjennomkokt. Juster varmen så det bare koker moderat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar