Tarta de Santiago – spansk sitron- og mandelkake – er en klassiker laget utelukkende med mandelmel. Den smaksettes gjerne med både sitron- og appelsinskall, men denne varianten er laget med sitronskall og dessuten smaksatt med vanilje og kardemomme.
Eggene skilles i eggehviter og eggeplommer, som piskes hver for seg. Bruk kjøkkenmaskin eller mikser med en romslig bakebolle (i alle fall til eggehvitene, de får endel volum). De stivpiskede eggehvitene vendes gradvis inn i kakerøren til slutt, og dette gir en ekstra lett og fin konsistens på kaken. Det er viktig å bruke helt ren bakebolle / visper til eggehvitene, uten noe som helst fettbelegg. Ellers risikerer du at de ikke blir skikkelig stivpisket.
Oppskriften passer til en 22-24 cm springform. Server kaken som den er, eller med friske bær eller iskrem til.
Spansk sitron- og mandelkake (glutenfri)
Matrett Kaker, desserter & snacks
Nasjonalitet Spansk
Forberedelse 15minutterminutter
Koke/steketid 30minutterminutter
Total tid 45minutterminutter
Porsjoner 1kake
Ingredienser
4storeeggdelt i eggehviter og eggeplommer
100grrårørsukkerdelt i to
140grmandelmel
1sitronskallet (helst økologisk)
1tsbakepulver
1/2tsvaniljepulverevt 1 ts ekte vaniljesukker
1/2tskardemomme
1tseplecidereddik
1fingerklypehimalayasalt
extra virgin kokosoljeevt rapsolje, til smøring av formen
Instruksjoner
Legg bakepapir på bunnen av en springform, og sett på ringen. Innsiden av ringen pensles med kokos- eller rapsolje.
Stekeovnen forvarmes til 170 grader
Eggene skilles i eggehviter og eggeplommer. Ha eggehvitene i bakebollen til kjøkkenmaskinen / mikseren, og eggeplommene i en annen bakebolle eller skål så lenge.
Pisk eggehvitene først på lav hastighet, og øk gradvis. Etter få minutter er eggehvitene som hvitt skum - tilsett da eplecidereddik og en fingerklype salt, og pisk videre et minutt eller to. Tilsett halvparten av rårørsukkeret mens maskinen / mikseren går, og pisk videre til eggehvitene er fullstendig stive og glatte, og alt sukkeret har løst seg opp. Ha eggehvitene over i en annen beholder så lenge.
Ha eggeplommene og resten av rårørsukkeret i bakebollen, og pisk til lys eggedosis
Bland sammen mandelmel, finrevet sitronskall (kun det ytterste gule på skallet), bakepulver, vaniljepulver og kardemomme. Bland dette inn i eggedosisen med sleiv eller slikkepott. Merk at blandingen blir ganske "fast" før eggehvitene tilsettes.
Tilsett så én og én raus skje stivpisket eggehvite i kakerøren, vend den inn så forsiktig som du klarer. For hver skje blir kakerøren luftigerere, og konsistensen blir til slutt lett og fin.
Hell kakerøren i springformen, og stek kaken i ca 30 minutter, til den er gjennomstekt. Test gjerne med en kakepinne eller en fyrstikk.
La kaken avkjøles i formen
Dryss litt melis over kaken gjennom en finmasket sikt før servering
Notater
Kaken kan fint fryses ned. Da venter du med melisdryss til servering.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar