lørdag 7. november 2020

Bokhvetegrøt med eple og kanel

 

Bokhvetegrøt med eple og kanel


Nå er det en stund siden jeg lagde bokhvetegrøt sist. Men forleden fant jeg en pakke bokhvete bakerst i kjøkkenskapet, og den måtte jo anvendes. Og siden det er senhøst og fortsatt tilgang på norske epler, kom ideen om å lage bokhvetegrøt med eple og kanel. Og det ble skikkelig godt!

Bokhvete er naturlig glutenfri, og har ingenting med hvete forøvrig å gjøre. Og ellers er grøten melkefri. Jeg bruker i stedet litt kokosmelk for ekstra fylde. 

I oppskriften bruker jeg ett medium stort eple til én porsjon. Det kuttes i små terninger og får koke med i grøten. Spar gjerne litt av eplet til topping ved servering. Da får du litt frisk «crunch» i tillegg til de møre, kokte eplebitene. Da anbefaler jeg å vente med å kutte siste rest av eplet til rett før servering, siden fruktkjøttet fort blir brunt og «udelikat». 

Grøten er søtet med dadler, som også er veldig næringsrike. Siden dadler kan variere mye i størrelse, er det greit å se an størrelsen i forhold til hvor mye du trenger, også i forhold til hvor mye sødme du ønsker. Bruker du medjool-dadler, vil det sannsynligvis være mer enn nok med én. Når det gjelder kanel, foretrekker jeg såkalt ekte kanel fra Ceylon. Den har en ganske mild og fin, nesten litt sitrusaktig smak. 

Bokhvetegrøt med eple og kanel er en smaksrik, varmende, mettende og næringsrik frokost. Perfekt til kjølige morgener utover høsten og vinteren!


NOEN TIPS

I tilfelle du synes bokhvete har litt vel «markant» smak, så vit at det finnes rå hel bokhvete, som er mye mildere og nøytral på smak. Den trenger litt lenger koketid, alternativt kan den bløtlegges minimum etpar timer eller over natten, og trenger da kun få minutters koking. Du kan finne rå hel bokhvete på velassorterte helsekost- og asiatiske butikker.


Bokhvetegrøt med eple og kanel

Bokhvetegrøt med eple og kanel

 Matrett Frokost, Grøt & gryn
 Koke/steketid 12minutter 
 Porsjoner 1 porsjon

Ingredienser

  • 1 dl kokosmelk
  • 1 dl vann
  • 3 ss hel bokhvete
  • 1 eple
  • 1-2 dadler uten stein
  • 1/2 ts ekte kanel smakes til

Instruksjoner

  • Ha kokosmelk, vann og hel bokhvete i en kasserolle, og kok opp
  • Kutt 3/4 av eplet i små terninger (1/2-1 cm størrelse), og tilsett i kasserollen. La grøten koke på middels varme ca 12 minutter, til bokhvetekjernene er møre. Rør av og til, og juster evt varmen om nødvendig.
  • Fjern stein fra daddelen/dadlene, hakk og tilsett i grøten sammen med kanel, bland sammen
  • Mot slutten kuttes siste 1/4 av eplet i små terninger, som brukes som topping på grøten. Serveres gjerne med et ekstra dryss kanel på toppen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar